Reorganiseren of medewerkers juist boeien en binden?

Reorganiseren

In tijden van economische tegenslag grijpen bedrijven vaak naar een reorganisatie om kosten te besparen. Dit instrument geeft snel, meetbaar resultaat en is relatief makkelijk uit te voeren. Reorganiseren is echter alleen zinvol als er in een onderneming structurele aanpassingen nodig zijn door de veranderingen in de markt. Voor tijdelijke veranderingen zoals een dalende afzet door een crisis is een alternatieve oplossing waarvan de totale kosten voor de onderneming lager uit vallen.

Verbeteren

In plaats van kosten maken om medewerkers te ontslaan en weer kosten te maken om medewerkers aan te nemen als het economisch beter gaat, is het zinvoller en goedkoper de inzet van het menselijk kapitaal te verbeteren. Ondernemingen kunnen succesvoller zijn als ze investeren in het hun personeel op productiviteit, kwaliteit en veiligheid. De medewerkers, het menselijk kapitaal is immers waarmee een onderneming zich onderscheidt.

Risicoloos

Het investeren in medewerkers is daarnaast vrijwel zonder risico daarbij nemen de arbeidsproductiviteit en inzetbaarheid toe. Bestaande medewerkers hebben een band met het bedrijf en zullen minder snel vertrekken. Zeker niet als ze de gelegenheid krijgen zich te ontwikkelen. De ervaring leert dat bedrijven die investeren in het opleiden van hun medewerkers minder moeite hebben om nieuw personeel aan te trekken. De total costs of ownership (TCO) van boeien en binden vallen lager uit dan van reorganiseren.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Arbeidsmarkt, Botlek, Europoort, Leiderschap, Maasvlakte, Ontwikkelingen, Persoonlijke groei, Rotterdamse havengebied, Vergrijzing & ontgroening. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s