Gebrek aan (proces)technici in Rotterdamse havengebied – lokaal probleem

Binnen Zuid-Holland en Brabant zijn er diverse industrieclusters waar behoefte is aan  (proces)technisch personeel. Denk hierbij aan de Moerdijk, Drechtsteden en het Rotterdamse havengebied.

Lokaal probleem

Wat me opvalt als ik HR-mensen spreek uit deze regio’s, is dat de krapte aan (proces)technici op de arbeidsmarkt zeer lokaal lijkt te zijn. In de Moerdijk en Drechtsteden kan men relatief eenvoudig jongeren interesseren voor de techniek en aan technisch personeel komen. In Vlaardingen en Schiedam geldt min of meer hetzelfde. Terwijl in de Botlek en Europoort bedrijven meer moeite moeten doen om jongeren te interesseren voor een baan in de techniek.

De oorzaak lijkt zich niet in de soort industrie of functies te liggen, deze is in alle industriële gebieden dezelfde; chemie/petrochemie.

Regionale betrokkenheid

Wat wel een verschil is de ligging ten opzichte van de woongebieden en daarmee de betrokkenheid van de bewoners bij de industrie. Veel werknemers in het Rotterdamse havengebied komen van de Zuid-Hollandse eilanden Voorne-Putten.

De industriële gebieden van Drechtsteden, Moerdijk, Vlaardingen, Schiedam liggen tegen woongebieden aan. Terwijl in Rotterdam de afstand die je moet overbruggen om in de buurt van de Botlek en Europoort te komen vele kilometers is.

Niet vreemd dat werken in het Rotterdamse havengebied voor jongeren een optie is waar ze niet direct aan denken.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Arbeidsmarkt, Ontwikkelingen, Rotterdamse havengebied, Vergrijzing & ontgroening. Bookmark de permalink .

8 reacties op Gebrek aan (proces)technici in Rotterdamse havengebied – lokaal probleem

 1. Het beste wervingskanaal is vaak via het eigen personeel. Stel hen de vraag wat je zou kunnen doen om hen te helpen om hun kinderen, familieleden, bekenden enthousiast te maken voor werk in de chemische industrie. Zij doen het verkopen en HR/ bedrijf zorgt voor de verkoopondersteuning.

 2. Jakob zegt:

  Moet Gerrit volledig zijn gelijk geven.
  Probleem is dat er zeer veel geld geïnvesteerd moet worden om een goede operator te hebben
  Hierdoor moet eigenlijk het salaris laag zijn terwijl de huidige jeugd dat niet accepteer. Gevolg niet voldoende interesse. Tevens hebben veel van de jeugd uit botlek gebied de nadelen van Continue werk zeer goed gezien. Hierdoor houden ze deze banen voor gezien.

  • Ingredior zegt:

   Jakob bedankt voor je reactie. De praktijk leert dat procesoperators goed tot zeer goed betaald worden in vergelijking met andere beroepen op MBO-niveau, mede door de ploegendiensttoeslagen. De afgelopen week is me tot twee keer toe verteld dat een beginnend operator met niveau 4 diploma net zoveel verdient als de opleider aan het eind van zijn carrière. Vaak zijn de duurste auto’s op het parkeerterrein van de operators.

   Uit een advertentie; niveau VAPRO B, jaarsalaris afhankelijk van werkervaring, van €29.471,- tot €43.636,- + resultatendeling en eindejaarsuitkering.

 3. Beste heer Kalishoek,

  Wij zijn in de regio druk bezig dit gebrek enigszins aan te vullen met ervaren gekwalificeerd personeel.

  Gegarandeerd dat wij als Perfact Group wat kunnen betekenen met onze ervaring.
  Wij zijn recent begonnen in deze regio (Zwijndrecht) omdat mede door onze expertise het in LImburg al vanaf 1987 als een steigende lijn loopt. De ervaren mensen die in deze regio hard nodig zijn worden gezocht, hebben wij min of meer in de portefeuille.

  Op mijn LinkedIn profiel staat een link naar onze website.
  Wij zijn namelijk hevig op zoek naar aanvragen voor hier in de regio.

  Mvg,
  Joël Baijens

 4. Ingredior zegt:

  Gerrit bedankt voor je toelichting. Als een leerling na 4 jaar een proces operator opleiding (niveau 4) afrond duurt het nog 2 tot 6 jaar voordat deze verse operator vakvolwassen is en daadwerkelijk de complexe fabriek kent waarin hij werkt. Terecht geef je aan dat iedere chemische fabriek zo zijn eigen complexiteit kent. In dit opzicht ben ik het helemaal eens met je opmerking.

  Mijn opmerking betreft de belangstelling van jongeren voor de techniek, het vak van proces operator en een baan in de (petro)chemische industrie in het algemeen in relatie tot de diverse industriële gebieden.

  Tijdens de operator opleiding, bijvoorbeeld op het Scheepvaart en Transportcollege in Brielle, ontwikkelen leerlingen een voorkeur voor de soort fabriek, processen waarin zij willen gaan werken; chemie, petrochemie, biobased, energie etc.

 5. Gerrit de Goeij zegt:

  Petrochemie is Petrochemie. Dan snap je niet hoe breed het speelveld van de Petrochemie is.

  • Ingredior zegt:

   Gerrit bedankt voor je reactie. Kan je ook een toelichting geven?

   • Gerrit de Goeij zegt:

    Ik bedoel hiermee dat de complexiteit van de installaties zo ver uit elkaar ligt. Dat de uitspraak dat er geen verschil in het werk is ver van de realiteit is. Je zegt eigenlijk als je kunt fietsen kun je een F16 besturen. Met 30 jaar ervaring in zeer complexe chemie fabrieken, waarvan enige als instructeur, heb ik heel veel theoretisch goed opgeleide college’s af zien haken op de complexiteit. De installaties die ik complex noem vergen een leertraject van ca 5 jaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s