Gebrek aan (proces)technici in Rotterdamse havengebied – de invloed van ouders.

In de discussies hoe jongeren te interesseren voor de techniek wordt de invloed van de ouders ernstig onderschat.

Beeldvorming

De ouders van leerlingen die voor de keuze van een beroepsopleiding staan hebben een leeftijd tussen 30 en 45 jaar. De grootouders van de deze leerlingen zullen ongeveer 50-65 jaar zijn. Grootvaders die 40 jaar geleden in de haven hebben gewerkt kennen de haven van de zware arbeid en lage lonen. Verhalen die het beeld over de haven van de huidige generatie ouders heeft gevormd. Een hele generatie heeft dus te horen gekregen hoe zwaar, onderbetaald en vies het werk in de haven is. Een hele generatie Nederlanders maar ook een hele generatie allochtonen die als gastarbeider naar Nederlands zijn gekomen om in de haven te werken.

Afstand

Gezien de grote afstand tussen Rotterdam en de haven, komen de meeste mensen alleen op weg naar het strand door het Rotterdamse havengebied. De pluimen, vlammen en vieze lucht versterken het beeld dat ze hebben meegekregen. De calamiteiten en lekkages die zo nu en dan plaatsvinden helpen ook niet mee de beeldvorming van het Rotterdamse havengebied te veranderen.

Integrale aanpak

Om jongeren voor werk in het Rotterdamse havengebied te interesseren zul je dus ook de grootouders en ouders actief moeten betrekken. Ook hen laten zien dat het beeld wat zij van de haven hebben niet meer overeenkomt met de realiteit.

Mijn stelling wordt gevoed door het feit dat veel nieuwe werknemers in het Rotterdamse haven gebied familieleden hebben die er al werken of juist familieleden hebben zonder enige binding met de haven. Ze worden door de positieve verhalen, doorgroeimogelijkheden en goede salarissen geïnteresseerd of ontwikkelen zelf een beeld van het werk in de haven.

De hedendaagse aanpak van de vergrijzing en het interesseren van jongeren voor de techniek doet mij denken aan; het trekken aan gras en dan maar zien of het harder gaat groeien. Terwijl het gras woekert met de juiste hoeveelheid voeding, water en licht.

Dit bericht werd geplaatst in Arbeidsmarkt, Ontwikkelingen, Rotterdamse havengebied, Techniek, Vergrijzing & ontgroening. Bookmark de permalink .

2 reacties op Gebrek aan (proces)technici in Rotterdamse havengebied – de invloed van ouders.

 1. Ingredior zegt:

  Huib bedankt voor je reactie.
  Je opmerking over de opleidingen is de tweede die voorbij komt. Ook via LinkedIn heb ik een zelfde reactie ontvangen. De opleidingsinstituten zelf vinden dat ze zo’n goed product afleveren.

 2. Huib Kuyper zegt:

  Dit trekken aan het gras begint al in de opleiding,lessen die uitvallen,vergaderingen die schijnbaar voorrang moeten hebben veroorzaken veel uitval van leerlingen.
  Deze beginnen gemotiveerd aan de opleiding,maar haken gedesiolusioneerd af.
  Bij ons in het bedrijf(mourik services)zoeken we het tegenwoordig in jongeren die via een opleidingstraject bij ons komen (geselecteerd door het U.W.V.)
  Zij komen dan in dienst van een uitzendburo alwaar zij de benodigde papieren halen(o.a. V.C.A.)
  Na 1 jaar komen zij dan bij ons in dienst,waar in de praktijk verdere scholing volgt.
  Op deze manier zaaien wij een voetbalveld,aan het einde hebben wij een klein gazonnetje over.
  Maar wel goed opgeleid en gemotiveerd personeel.
  Huib Kuyper
  Mentor-Machinist
  Mourik services

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s