Eindejaarsblog

Leermomenten van het afgelopen jaar

De laatste week van het jaar is een mooi moment voor overpeinzingen. In deze periode kijk ik terug op het afgelopen jaar, trek mijn lessen en kijk uit naar datgene het nieuwe jaar zou kunnen brengen.

Een van mijn leermomenten in het afgelopen jaar is; leven in het moment. Genieten van het hier en nu in plaats van me zorgen te maken over wat er zou kunnen gebeuren. Mijn ervaring is dat de zorgen iedere keer groter zijn dan de werkelijkheid.

In het weekend lekte de boiler en stonden schoenen vol met water. De inhoud van 120 liter water stortte  echter niet als een waterval bulderend de trappen af. Door dit spookbeeld heb ik toch twee nachten wat onrustiger geslapen.

Work-life balance

Het lijkt erop dat we uit het dal van de crisis krabbelen. Hebben bedrijven de afgelopen jaren zich gericht op het ontslaan van personeel, nu neemt de vraag naar personeel voorzichtig toe. Binnen niet al te lange tijd zal de arbeidsmarkt door de toenemende vraag naar personeel en het krappe aanbod gestuurd worden door de werknemer.

Tegelijkertijd betreedt een nieuwe generatie werknemers de arbeidsmarkt die meer gericht is op persoonlijke ontwikkeling, erkenning, plezier in het werk, work-life balans en flexibiliteit. Bedrijven die zich richten op het aantrekken, binden en boeien van personeel hebben een voorsprong in deze door werknemers gestuurde arbeidsmarkt.

Uitdaging

Interessant is te zien hoe de groep ZZP-ers zich ontwikkelen wanneer de arbeidsmarkt verder aantrekt. Daalt het aantal doordat ZZP-ers weer in loondienst treden of groeit het aantal juist. In het laatste geval staat het bedrijfsleven voor een tweede uitdaging; het wegvloeien van kennis.

ZZP-ers in samenwerkingsverbanden vissen nu nog achter het net bij tenders of grotere opdrachten. Het overgrote deel van het bedrijfsleven geeft nog steeds de voorkeur aan de hen bekenden aanbieders. Uiteindelijk zal het bedrijfsleven het kennisniveau en de flexibiliteit van de verenigende zelfstandige ondernemers herkennen en gedwongen worden met deze nieuwe samenwerkingsvormen zaken te doen.

Cultuuromslag

De crisis heeft effecten van de ‘alsmaar meer’- of ‘graai, graai, snaai, snaai’-cultuur blootgelegd. Nu we uit het dal van de crisis krabbelen, is interessant te zien of de roep om een cultuur omslag in het bedrijfsleven daadwerkelijk plaatsvindt.

Je kan van de veroorzakers van de problemen niet verwachten dat zij deze ook oplossen. De kans is zeer groot dat men, ondanks nieuwe regels, na enige tijd vervalt in het oude gedrag.

De generatie die nu de arbeidsmarkt betreedt gecombineerd met een groeiend aantal ZZP-ers zouden wel eens de katalysator kunnen zijn voor structurele veranderingen in het bedrijfsleven en de Nederlandse samenleving.

Focus op het nieuwe jaar

Met de focus op persoonlijke ontwikkeling, je hart volgen en plezier hebben in je werk gecombineerd met maatschappelijk verantwoord ondernemen, de toenemende aandacht voor biologische producten, alternatieve vormen van energie en energiebesparingen denk ik dat aan het eind van 2011 onze samenleving er een beetje beter uitziet.

Ik wens iedereen een succesvol 2011 in goede gezondheid!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Ontwikkelingen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Eindejaarsblog

  1. Smit zegt:

    Leuke blog met een interessante visie. Hopelijk komt het uit en hebben we niet te maken met een broos herstel van de economie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s